Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei din Uniunii Europene a transmis recent faptul că Europa Centrală și de Est va fi lovită, chiar zilele acestea, de un nou val de praf saharian. Printre țările vizate, se numără și România. Ca urmare, românii sunt îndemnați să se protejeze.
De câteva ori pe an, vânturile fierbinți din Africa transportă foarte mult nisip din Sahara în Europa. Praful saharian reprezintă particule minerale fine, atât de ușoare încât pot fi transportate în troposfera medie și superioară, la o înălțime de până la 10 kilometri.
Particulele de nisip transportate din Sahara au o culoare galben-roșiatică și conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu. Câteva zile pe an, praful saharian ajunge și în Europa, iar pentru 2023, va ajunge în zona centrală și de est a continentului, unde este localizată și România.
(CITEȘTE ȘI: Avertismentul de ultimă oră venit din partea ANM. România, lovit de un val de praf saharian)
Experții susțin că praful saharian ar putea afecta sănătatea oamenilor. Mai ales cei care au alergii, trebuie să se ferească pe cât de mult posibil. De asemenea, fenomenul meteorologic poate afecta calitatea aerului, dar și a solului. Ca urmare, este recomandat să țineți ferestrele închise.
Praful saharian ajunge în Europa de câteva ori pe an și se manifestă sub forma unui covor fin de praf care acoperă cerul. Pe lângă ceață, care atenuează radiația solară, din cauza prafului se dezvoltă mai mulți nori înalți. Mai mult, poate transforma culoarea cerului în portocaliu.
În astfel de perioade, meteorologii au probleme cu prognoza temperaturii deoarece radiația este supraestimată. Aerul nu se poate încălzi atât de mult cât era prevăzut. În primăvară, nu este ceva neobișnuit ca prognoza meteo să oricum greșită cu câteva grade.
(CITEȘTE ȘI: Alertă ANM! Praful saharian ajunge, din nou, în România)